woensdag 10 juli 2013

Ria de Camariñas, Ria de Muros, Santiago de Compostella

muur van water van achteren
Positie: 42°45.83 N, 08°56.78 W

swell waar je vanaf glijdt

Op zaterdag 6 juli vertrokken vanuit La Coruña naar de eerste Ria, Ria de Camariñas, een tocht van 50 mijl. De windvoorspellingen waren gunstig, 5 a 6 Bft, van achteren. We waren lekker onderweg op volle zeilen en we maakten een lekker vaartje van zo'n 7 - 7,5 knoop. Op een gegeven moment werd de Swell (deining) echter wel erg hoog. Dan komt er zo'n muur van 3 meter water achter je omhoog waarvan je hoopt dat ie niet in de kuip breekt want dan heb je echt een waterballet. We hebben het luik uiteindelijk maar in de opening gezet voor het geval dat..... Gelukkig hebben we geen brekers in de kuip gehad maar we waren blij toen we in de beschutting van de Ria kwamen....


aanloop Ria de Camariñas
Een Ria is een rivierdal dat uitmondt in zee, uitgesleten door de zeewerking en wat ook eb en vloed kent. Het is een beetje vergelijkbaar met de Scandinavische fjorden, prachtige natuurgebieden met kleine dorpjes, stadjes en havens en uitstekende ankerplekken!


Ria de Camariñas
We kozen ervoor om in de haven van Camariñas te gaan liggen en we werden zeer hartelijk ontvangen door de havenmeester die ons al had zien aankomen. Het was verschrikkelijk warm, 30° - 33° en we hebben eerst een soort van siësta gehouden.....

De volgende dag hebben we een wandeling gemaakt naar een uitkijkpunt over de Costa da Morte, heel erg mooi uitzicht over de ria en de zee. Daarna op een terrasje koffie gedronken, 2 heerlijke cappuccino: €2,-! Een brood: €0,50!

Haven Camariñas
Maandagochtend 8 juli vertrokken we om naar de volgende Ria te vertrekken, Ria de Muros, 40 mijl verder. Daarvoor moesten we eerst langs Kaap Finisterre varen, een punt waar altijd veel wind staat en een hoge swell. 


geen wind, geen swell
De eerste 2 uur konden we heerlijk zeilen met een bakstag wind maar al snel kakte de wind helemaal in en konden we verder op de motor..... Dus de swell viel reuze mee en de wind was helemaal weg. De zee leek wel olie....
FinisterreFinisterre
Eenmaal in Ria de Muros kozen we voor Portosin, een haven met prima voorzieningen met op loopafstand diverse strandjes en terrasjes. Ook hier was het echt heel erg warm, 32° en weer geen wind, pfffft. Hier hebben we de vergunningen (navigatie- en anker-vergunning) geregeld die nodig zijn om bij Isla Cies en Isla Ons te ankeren. Heb je die niet en ze komen controleren, dan betaal je gewoon € 6.500,- boete.

Ria de Muros
haven Portosinhaven Portosin
Vanaf Portosin hebben we woensdag de bus genomen naar Noia en daarvandaan de bus naar Santiago de Compostella....De bus zou om 10.00 uur komen en we stonden er voor de zekerheid al om 09.50. Uiteindelijk kwam hij om 10.45!?!?! lekker dan. Nou ja, hij kwam in ieder geval.

vermoeide pelgrims
blije pelgrims

Santiago de Compostella is één van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht....We kwamen heel wat pelgrims tegen met zware rugzakken en zware wandelschoenen bij een temperatuur van 30°. Maar het weerhield ze er niet van om elkaar te omhelzen om aan te geven hoe blij ze waren het einddoel te hebben bereikt.


de kathedraal
gedeeltelijk in de steigers

rijkdom binnen de kathedraalOp weg naar het busstation voor de terugweg, vol goede moed, ook Bella!
Het was erg warm en we hadden wel zin om in de bus met airco plaats te nemen.... 
Bella in de rugzak, puffend.
We kochten keurig een kaartje, liepen naar de juiste bus en.....NO WAY!!! Een grote, hele chagrijnige buschauffeur, maakte ons heeeeel duidelijk dat er in zijn bus GEEN hond binnenkomt!!!! De enige plek waar ze in mocht was de bagageruimte onderin de bus.....waarop wij zeiden: NO WAY!!!Het kaartje wat hij al afgescheurd had werd met nietjes aan elkaar geniet en we moesten vertrekken.....Tja, en daar sta je dan. Weer terug naar de vriendelijke dame van de kaartverkoop om verhaal te halen. Helaas, in Spanje zijn honden niet toegestaan in de bus, in geen enkele bus. Maar de heenweg dan? Toen hebben we ook met Bella in de bus gezeten??? Geluk mevrouw, puur geluk! Hier heeft u uw geld terug en veel succes! Dat werd dus een taxi terug a €60,-. Viel ons nog mee. Wel lekker comfortabel, hahaha. Het koude biertje op de boot smaakte extra lekker!


1 opmerking:

Foxy Lady zei

Tjemig, zelfs naar het Pelgrimsoord geweest... Ik heb vandaag ook de navigatievergunning binnengekregen. Maar wist niet dat je een boete van 6500 kon krijgen. Da's niet mis! Zijn jullie ook al wel wezen ankeren of wordt cies de ankerproef in Spanje?
Lig momenteel prachtig voor anker in Camariñas :-) heerlijk.
Groeten en alvast veel plezier bij Ciesenzo!
Gaby