zaterdag 27 juli 2013

Lissabon


de Ponte 25 de Abril
Hoe geweldig is dat dan??? Op eigen kiel de rivier de Taag opvaren en aanleggen in de wereldstad Lissabon!!! Wat een avontuur. We vertrokken vanuit Cascais met een lekker windje en we hebben het hele stuk tot vlak voor de haveningang kunnen zeilen. Eindelijk zonder motor, heerlijk! 

Dan zie je vanuit de verte de brug "de Ponte 25 de Abril", vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974. Het ontwerp is afgeleid van de Oakland Bay Bridge in San Francisco, fantastisch!

over de Taag, de brug in de verte

de Ponte 25 de Abril

de Ponte 25 de Abril
Independence of the seas
Alleen al over de Taag varen is een belevenis. Je vaart langs allerlei bezienswaardigheden, zoals de Torre de Belém en de kade waar de grote cruiseschepen aanleggen. Ook vaar je langs vele kleine en grote strandjes.

Torre de Belém
Doca Alcantara
De haven waar we wilden liggen, is aan de achterkant van de kade waar de grote cruisers aanleggen, Doca Alcantara. Je ligt er niet echt rustig want je hoort het gezoem van het verkeer over de grote brug dat klinkt als een bijenkorf. Daarnaast loopt de landingsroute van het vliegveld over de haven.... Maar het is wel bijzonder en je went eraan. We hebben er niet minder om geslapen. Het was er wel rustig v.w.b. medezeilers, we hebben alleen de Sea Drive II weer ontmoet. 


aanleggertjes
Nadat we hadden aangelegd en ons hadden gemeld bij de autoriteiten hebben we met Bella de omgeving verkend en kwamen we "toevallig" langs terrasjes waar op dat moment het happy hour van start ging....Tja, dan kan je niet anders dan een versnaperingetje nemen.... Het zogeheten wel verdiende aanleggertje.

De volgende dag zijn we richting het vertrekpunt van de hop on/hop off bus gelopen. Onderweg kwamen we langs de overdekte markthallen waar allerlei verse producten worden verkocht, fruit, vis, bloemen, een must see!


overdekte markt 

verse vis
Aan het Praca do Comércio, het grootste plein van Lissabon waar het paleis aan ligt, stapten we op de toeristenbus. Hier is ook een halte van de historische trammetjes die nog in functie zijn voor forensenverkeer en natuurlijk voor toeristen....


Paleisplein

trammetje zonder Wim
trammetje met Wim
Onderweg zijn we op diverse plekken uitgestapt en hebben we rondgewandeld. Je ziet enorm veel, van kathedraal tot winkels en veel horeca. Het is een enorme stad met een kleine 3 miljoen inwoners! Van rijk tot arm. De tegenstellingen zijn er groot, je ziet zwervers en bedelaars en dichtgetimmerde gebouwen. Aan de andere kant zie je gigantische auto's en prachtige appartementengebouwen en winkelcentra. Je kijkt je ogen uit! En, niet onbelangrijk, de lokale Lidl-vestiging, onze hofleverancier was er natuurlijk ook.....

armoede

rijkdom


Voorraden aanvullen...
pracht en praal

bloemenpracht
De volgende dag zijn we weer op de hop on/hop off bus gestapt, dit keer een andere route, de kant op waar in 1998 de Expo '98, de wereldtentoonstelling, werd gehouden. De enorme gebouwen en kunstwerken waar kosten noch moeite voor werden bespaard zien er futuristisch en strak uit....


e
Expo '98: "zeilschip"




station Expo '98: "palmbomen"

Vasco da Gama brug, gezien vanaf Expo '98
De route ging verder langs Parken en Avenida's waar veel van de grote modemerken en succesvolle ondernemingen zich hebben gevestigd. Je blijft je ogen uitkijken. We zijn ook hier weer op verschillende plekken uitgestapt om in de omgeving te wandelen. Het blijft een bijzondere stad!

de lift midden in de oude stad 
om naar het 30 meter hoger gelegen niveau te gaan

prachtig uitzicht op het park, de stad en de Taag

kunstige patronen verwerkt in
de betegelde trottoirs

















dure Avenida's met vijvers,
prachtige bloemen en bomen
Zaterdag zijn we nog een laatste dag de stad in gegaan. We wilden langs het oude gedeelte van de stad met allemaal gezellige winkeltjes en terrasjes. We zijn weer op de tram gestapt en hebben heerlijk geslenterd door kleine straatjes en langs gezellige winkeltjes. 

straatmuzikanten

gezellige terrasjes


Natuurlijk heb je in Lissabon ijssalons met heerlijk vers schepijs wat een zeer goede concurrentie is voor het ijs van "de Hoop". Ze maken er een echt kunstwerkje van.

Tiramisu, Caramello, Chocolade......

kies maar uit!










We hebben ook nog een rit gemaakt in zo'n historisch trammetje waarvan er veel als toeristische attractie door Lissabon rijden wat een erg leuke ervaring was. Een bijzondere tramrit die je niet snel vergeet! Je wordt door toeristen gefotografeerd en je hotst en botst alle kanten op maar het is super leuk!

Ereplek, achter de chauffeur

20 zitplaatsen, 38 staand....


Na weer een heerlijke dag in Lissabon, zijn we met de tram weer terug naar de haven gegaan. We hebben bij de supermarkt de laatste voorraden weer aangevuld en we zijn van plan om zondag weer verder richting het zuiden te gaan. Lissabon is een onvergetelijke ervaring geweest met heel veel indrukken en prachtige plaatjes. We hebben veel foto's gemaakt en we hebben ons weer super vermaakt!

1 opmerking:

Foxy Lady zei

Ziet er goed uit! Fijn zo'n vooruitgeschoven post :-)
Hoop er over niet al te lange tijd ook rond te kunnen dolen... Goede reis verder leute!