vrijdag 8 juli 2011

Christiansø – Karslkrona – Kristianopel – Kalmar

Christiansø
Maandag 4 juli zijn we vanuit Bornholm vertrokken naar Christiansø, een piepklein eilandje iets ten oosten van Bornholm. We hebben de hele tocht lekker kunnen zeilen, prima wind (5 Bft). Onze Duitse (schollen) vriend ging dezelfde kant op en we knoopten in de haven weer aan elkaar vast, gezellig. Je krijgt toch een band met elkaar. We zijn van boord gegaan en hebben een rondje over het eiland gelopen waar je binnen een halfuur mee klaar bent. 

Daar hebben we ook de meest oostelijke post van Denemarken verstuurd.

Christiansø
De volgende ochtend vertrokken we vroeg richting Utklippan. Er stond geen wind 
(en de wind die er was kwam natuurlijk vanuit de verkeerde richting) waardoor we gaandeweg besloten om de koers te verleggen naar Karlskrona, Zuid Zweden.


Onderweg kwamen we veel grote scheepvaart tegen waaronder een giga cruiseschip, de Queen Elizabeth. Op een gegeven moment passeerde een vrachtschip ons en verdween vrijwel direct in een dikke mistbank. We keken met verbazing naar de verdwijnende achterkant en toen we vooruit keken, zagen wij voor ons eenzelfde dikke mist opduiken….

Mist.....
Nog meer mist
We verdwenen zelf ook in de mist! En dat was heftig. We hadden geen 50 meter zicht en moesten de scheepvaartroute toen nog oversteken: HORROR!!! De mist duurde ruim uren! De (prijzige) investering, afgelopen winter, van een AIS is onze redding geweest. Je zag werkelijk geen hand voor ogen en we 
moesten op de AIS en de radar varen om te kijken waar het scheepvaartverkeer zich bevond. 

Vlak voor ons voer nog een zeiljacht met AIS en we konden hen zien op de kaartplotter. Op een gegeven moment kwamen er 3 vrachtschepen op ons af en begon er ergens in die dikke brei één op de misthoorn te blazen… Dat is angstaanjagend want je weet niet waar het geluid vandaan komt. Ik stond met samengeknepen billen om me heen te kijken of ik misschien iets zag….Achteraf zag ik gelukkig niets want als je wel iets zou zien, ben je echt de Sjaak, iets te dichtbij voor leuk! 
Het zeiljacht voor ons kreeg het zo benauwd dat hij de motor heeft stilgelegd (midden in de vaarroute (!?) en op ons bleef wachten. Hij wist niet meer waar de schepen zich bevonden en was volkomen de kluts kwijt. Toen wij aankwamen is hij vlak bij ons gaan varen en zo zijn we zij aan zij de scheepvaartroute uitgekomen, pfffft. Later riep hij ons via de marifoon op en heeft hij ons uitgebreid bedankt voor de support!! Nou, wij waren ook blij en opgelucht dat we uit die route waren. 

Karlskrona
In Karlskrona aangekomen, hebben we meteen een borrel genomen op de goede afloop en om de zenuwen weer tot bedaren te krijgen. Het weer was erg opgeknapt en we hebben lekker in de zon een biertje genuttigd!

Na Karlskrona hebben we koers gezet naar Kristianopel, een lieflijk klein haventje met een beperkt aantal ligplaatsen….Toen we daar aankwamen, lag het helaas al helemaal vol maar konden we buiten de haven aan een mooring afmeren. Ook prima. We zijn niet van boord geweest en we zijn de volgende ochtend vroeg vertrokken naar Kalmar. 
Aan een mooring in Kristianopel

Slot Kalmar
Super gezellig liggen, midden in de stad met een leuk centrum waar je lekker kunt shoppen en waar leuke terrasjes zijn. We hebben lekkere verse gerookte vis gehaald en met een heerlijke salade en het bijbehorende flesje witte wijn genuttigd! 

1 opmerking:

Anonymous zei

Hoi Sailors,
Dat was wel wat griezelen in die mist. Heb ik zelf ook een keer meegemaakt voor de Engelse kust met een motor die het niet meer deed (verstopte filters). Leve de radar en AIS, maar die had ik toen niet. Achteraf smaakt dat borreltje natuurlijk wel extra lekker en een waardevolle ervaring rijker. Verder een mooie trip als ik dat zo lees. Laatste verhalen wel een iets andere schrijfstijl. Wim himself??
Groet,
Leonardo Houtrib