zondag 17 juli 2011

Blankaholmen – Västervik – Bondekrok

Maandag 11 juli zijn we weer vertrokken vanuit Byxelkrok naar het vaste land van de Zweedse Oostkust. We hadden een prima windje, half achter, en met een knoopje of 4 – 5 gleden we lekker door het water. Het plan was een piepklein, kneuterig haventje, Blankaholmen. We hadden de (summiere) info gelezen en het leek ons wel prima.
De steiger van Blankaholm
Toen we aankwamen begrepen we meteen dat er geen uitgebreid promotieverhaal in de boeken stond. Er was één steiger waar je niet te hard overheen moest lopen want anders had je het gevoel dat ie instortte. En er waren wel hekboeien maar je moest goed kijken waar, ze lagen half onder water of waren er gewoon niet. Er waren ook niet veel boten dus we konden rustig zoeken naar een geschikte hekboei. Nadat we hadden aangelegd, gingen we ons melden op het havenkantoor, waar echter geen levende ziel te bekennen was. Er hing een briefje op de deur dat er tussen 17.00 – 18.00 iemand aanwezig zou zijn… We gingen verder op onderzoek uit om te kijken waar de douches en toiletten waren. Helaas niet te vinden in de directe omgeving.
Havenkantoor....
In de loop van de middag kwamen er meerdere jachten (of wat ervoor door ging), alleen Zweedse. Rond 17.00 uur weer naar het havenkantoor: niemand. Rond 17.45 opnieuw en ja hoor, er was een havenmeester. Hij was echter zijn bonnenboekje kwijt en zou later het havengeld bij ons komen innen. We kregen de code van het toilet en een uitgebreide uitleg over de weg er naar toe: mwah, een klein kilometertje lopen, hahaha. Langs de kruidentuin, de bloementuin, de tennisbaan (?!) de minigolfbaan, etc.
Bloemen- en kruidentuin

Rond 19.00 kwam de vriendelijke havenmeester inderdaad langs, op de boot en vroeg ons meteen om een enquête in te vullen over eventuele verbeterpunten in de omgeving. Ook konden we alle kruiden plukken die we wilden voor in de sla, de saus, over het vlees, over de vis, voor onderweg, etc. Super leuke haven voor wie ook eens iets anders wil. Geen luxe, wel mooi en midden in de natuur. Het uitzicht vanuit de kuip was fantastisch en we hebben nog lang buiten gezeten.
Uitzicht vanuit de kuip
De volgende ochtend zijn we vroeg vertrokken naar Västervik, een grote haven in een redelijk grote stad, van alle gemakken voorzien. De tocht naar Västervik was heerlijk, zeilend door de scheren, super! Dat is zo’n mooie ervaring wat niet op foto’s is vast te leggen. Je moet het zelf meemaken om te weten hoe het is.
Door de scheren
Het havengeld was schandalig duur: € 35,00!! Je kon dan wel gratis douchen, woepie!
We zijn het centrum ingegaan en daar was het erg gezellig, de terrassen zaten vol en het weer was meer dan mooi! Wat ziet het er dan ook allemaal leuk en gezellig uit. Het lijkt wel of de mensen ook vrolijker worden naarmate de zon meer gaat schijnen!
Västervik
Dinsdag 12 juli zijn we verder de scheren ingegaan, weer heerlijk gezeild, en hebben we ons eerste ankerplekje aangedaan: Bondekrok. Een fantastisch baaitje, aan alle kanten beschermd tegen wind. We lagen er met 4 jachten, erg rustig, Het fluiten van de vogels is het enige en af en toe een beetje geklots van het water tegen de boot. Heerlijk geslapen en na het ontbijt, zoals de laatste week steeds buiten, zijn we weer verder gegaan.
Ankerplek Bondekrok

Geen opmerkingen: