dinsdag 10 september 2013

Gibraltar, The Rock


Vanuit Cadiz zijn we via een tussenstop in Mazagon naar Gibraltar gevaren, natuurlijk op de motor want geen wind.....Het was een mooie tocht, langs de kust van Zuid Spanje, met prachtige berglandschappen en grote rotspartijen, afgewisseld door hier en daar een dorpje of een haci├źnda.


langs de kust

bergachtig

bergdorpje
Op een gegeven moment kom je dichter en dichter bij Gibraltar en passeer je het smalste stuk van de straat van Gibraltar. De afstand tussen Afrika en Europa is dan nog maar 10 mijl. Je vaart tussen Marokko en Spanje door, echt indrukwekkend!

The Rock, Gibraltar

Marokko

uitzicht op de rots vanaf
de steigerWij wilden in de haven van La Linea de la Concepcion liggen, met uitzicht op de rots en dat is gelukt. Een mooie plek in Marina de Alcaidesa.


De volgende ochtend zijn we naar Gibraltar gegaan, wat een toestanden..... Je moet eerst over de grens, langs de douane, je paspoort laten zien en dan ben je in Gibraltar, Engeland. Ineens staat alles in het Engels aangegeven en moet je betalen met ponden. Ze rijden nog net niet links. Je kunt met de bus naar Main Street, het centrum van Gibraltar. Gelukkig kun je overal in Gibraltar ook gewoon met euro's betalen dus je hoeft geen wisseltrucs uit te halen.

grensovergang....
centrum
Tja, en dan ben je ineens op een heel erg Engels stukje grondgebied aanbeland met fish and chips, full English breakfast en overal tax free aanbiedingen. Goud, juwelen, horloges, drank en sigaretten worden aangeboden alsof het niets kost. 
fish and chips...
hoe Engels kan het zijn?

Gibraltrar savings bank 
main street
Natuurlijk hebben we de kabelbaan naar boven genomen om van het uitzicht te genieten en om de aapjes te bekijken. De kabelbaan brengt je naar het hoogste punt van de rots, 450 meter, en daarvandaan kun je diverse wandelingen maken.
kabelbaan
big boss!!!

moeder met jong


acrobaatukkies
Zodra je uit de kabelbaan stapt, loop je tegen de eerste apen aan. Ze blijven gewoon zitten waar ze zitten en gaan zeker niet voor je aan de kant. Ze zijn wel rustig maar ik loop er met een bocht omheen. Zeker als het moeders met jongen betreft... Ze zijn wel erg leuk, die kleintjes. Ze spelen met elkaar en springen in en uit bomen en je ziet dat ze er lol in hebben.


uitzicht van de achterkant van de rots

uitzicht op de haven met op de voorgrond
de start- en landingsbaan van het
vliegveld van Gibraltar
de baai van Gibraltar


Er is ook een vliegveldje op Gibraltar waar diverse maatschappijen op vliegen. Helaas kun je hiervandaan niet rechtstreeks naar Nederland vliegen maar moet je via Londen.....Reis om de wereld dus. 


stop!!! Vliegtuig landt!!!

bizar....
geland...
De start- en landingsbaan loopt dwars over de enige toegangsweg in en uit Gibraltar..... Dus als er een vliegtuig landt of vertrekt, werkt het net als bij een spoorwegovergang en gaan de stoplichten op rood, de slagbomen naar beneden en kraaienpoten op de weg, bizar!!!!


Evenals op veel andere plekken dus ook hier weer was er een muziekfestival tegenover de haven. Zie hieronder de artiesten... Wij hebben lekker aan de rand van het water gezeten met zicht op het podium (vanuit de verte...., maar toch) en we konden het prima horen! Zelfs op de boot.
1 opmerking:

Anoniem zei

hoi lui,bij jullie blijft het toch maar prachtig
zeilen(en motoren).Bij ons zijn inmiddels de korte broeken in de kast.Vorige week was het nog schitterend toen ik met vrienden zeilde,maar nu is de herfst definitief begonnen.Blijf dus nog maar lekker daar.Goede vaart
Gerard en Emie