dinsdag 21 juli 2015

Sables d'Olonne - Ile d'Yeu - Noirmoutier

Vrijdag 17 juli vertrokken we vroeg vanuit La Rochelle richting Sables d'Olonne. Meteen uit de haven konden we op vol tuig zeilen, een genot!


zeilen!!!!
Het was prachtig weer, zonnetje, 21 graden, weinig tot geen swell, kortom genieten!

De laatste mijlen viel de wind echter weg en moesten we alsnog op de motor verder maar dat mocht de pret niet drukken.
Rond 15.00 uur knoopten we vast nadat we de tank weer vol hadden en zijn we de omgeving gaan verkennen.

Aan de ene kant van de haven een enorm druk, overvol strand met een lange boulevard gericht op het toerisme: horeca, boetiekjes, horeca en boetiekjes.....


overvol strand Sables d'Olonne
bandje dat op straat speelde

haveningang

We zijn hier één dag gebleven en de volgende ochtend zijn we rustig aan vertrokken naar Ile d'Yeu, een eiland 15 mijl uit de kust en ongeveer 25 mijl varen. Vanaf het vertrek uit de haven hebben we direct de zeilen gehesen en gingen we als een speer. Maar helaas viel halverwege de wind grotendeels weg en besloten we om de genua te vervangen voor de Bolle Jan. Dat hielp een uurtje en toen viel de wind helemaal weg en moesten we het laatste stuk op de motor.


Bolle Jan 


Eenmaal vastgeknoopt in de haven, Port Joinville, zijn we de wal opgegaan om de omgeving te verkennen. Het is een erg leuk eiland wat de sfeer heeft van onze eigen waddeneilanden. De veerboten die aankomen met toeristen is een drukte van belang. Het eerste waar je tegenaan loopt als je van de veerboot afloopt zijn de fietsverhuur bedrijven, net als op de wadden. Een gezellige drukte met de bijbehorende terrasjes en winkeltjes.

aanloop Port Joinville

Op het eiland rijden veel oldtimers rond: Renault 4, 2 CV, Diane, Citroën Mehari, voor het dagelijks gebruik.....Super leuk om te zien!

Oldtimer

Het was erg druk in de haven, we lagen 4 dik langszij, gezellige drukte dus.
We zijn hier 2 nachten gebleven en hebben de volgende dag de fietsen uitgepakt om een tochtje langs de kust te gaan fietsen. Het was niet heel erg mooi weer, bewolkt maar droog. Onderweg zijn we verschillende keren gestopt om foto's te maken van de Côte Sauvage, de wilde kust. 

fietsen langs de wilde kust

karakteristieke huisjes
prachtige kust
's Avonds hebben we heerlijk gegeten in een klein tentje waar de lokale bevolking ook eet: Moules L'ail en frites, mosselen met knoflook en frites. Heerlijk met een flesje vin blanc, genieten!

Op maandag zijn we weer verder gegaan naar het eiland Noirmoutier, 20 mijl verder. We begonnen lekker met volle zeilen maar helaas de wind kakte helemaal in en er stond een vervelende swell waardoor alle zeilen klapperden. We hebben alle zeilen moeten inhalen en we tuitelden richting de haven L'Herbaudiére........
Ook hier weer een drukte van belang, wij lagen als eerste vast aan de steiger en binnen een uur lagen er 3 boten tegen ons aan: hoogseizoen hier!

De volgende ochtend hebben we de fietsen uitgepakt en zijn we een tocht op het eiland gaan maken. Er zijn mooie fietsroutes aangelegd over het hele eiland die goed aangeven waar je bent en hoe de routes lopen.

zwarte zwanen onderweg

zoutvelden onderweg
fleur de sel gekocht


De fietsroutes zijn heel gevarieerd, van zoutvelden, weilanden, bossen, stranden en natuurlijk de kleine dorpjes met de karakteristieke (meestal) blauwe luiken voor de ramen en deuren.prachtig huis met blauwgrijze luiken

markthal met allerlei delicatessenkraampjes

In Noirmoutier en L'ile zijn we afgestapt en hebben we de markt bezocht. Heel druk, groot en er was ook een overdekte markthal met allerlei delicatessen zoals oesters, mosselen, huisgemaakte quiches, olijven, huisgemaakte pizza's, crêpes, verse vis, etc. We hebben een dozijn oesters gekocht om als voorgerecht te eten. Eerst op internet opzoeken hoe je ze opent.......

stadhuis Noirmoutier

één van de vele leuke straatjes

prachtige locatie aan het water
Natuurlijk zie je hier ook de invloed van het tij, de droogvallende havens en banken en de schepen die wegzakken in het slik en de zachte modder. Super om te zien! 


droogvallen
wachten op het opkomend tij


huisjes aan het strand
We zijn 's morgens om 10.30 op de fiets gestapt en we waren om 16.30 weer terug op de boot. Het was niet echt heel zonnig, beetje bewolkt maar wel droog. Alleen het laatste kwartier begon het te miezeren, zo'n miezerregen waarvan je door en doornat wordt....... Nu ja, het was het wel waard. We hebben veel gezien van het eiland en we vinden het een erg mooi en sfeervol eiland. Zeker de moeite waard!


Geen opmerkingen: