maandag 26 mei 2014

Ibiza, deel 1


van Denia naar Ibiza

Op woensdag 21 mei zijn we om 06.15 vertrokken vanuit de haven van Denia voor de oversteek naar Ibiza, ruim 50 mijl. De windvoorspellingen waren gunstig: halve wind, 5 Bft, aantrekkend naar 6 Bft, lekker zeilen dus. En inderdaad na een uurtje de genua en het grootzeil op en gaan met de Pelikaan. 

Tot een uurtje of 13.00 ging het heerlijk maar de wind trok steeds meer aan tot een ruime 7 Bft. We hebben de genua toen een stuk ingetrokken en een rif in het grootzeil gezet en zo hebben we de laatste 2 uur over het water gegierd. Helemaal plat en met golven van zo’n 2 a 2,5 meter schuin van achter…… Niet leuk! Eigenlijk hadden we meer moeten reven maar ja, je denkt nog een klein stukkie, dat redden we wel. Goede les voor de volgende keer: eerder reven.


Cala Bassa, prachtige ankerbaai

Maar als je dan de luwte bereikt en je ziet zo’n paradijselijk baaitje waar je zomaar je anker uit kunt gooien, dan ben je de laatste barre uurtjes snel vergeten. Wat een prachtige ankerbaai: Cala Bassa, een ansichtkaart! We werden door de SobatKras crew enthousiast ontvangen en toen we vastlagen getrakteerd op een welkomstbiertje!

andere kant van de Cala Bassa

rotsen Cala Bassa


Het was erg makkelijk om met de bijboot naar de kant te varen om Bella uit te laten. Er was een klein steigertje aan het begin van een mooi zandstrand met daarachter een groot stuk bos en ruige rotspartijen waar je prima kon wandelen. Een super plek waar we 2 nachten hebben gelegen.







zonsondergang vanuit de Pelikaan,
baai van Sant Antoni
Daarna zijn we naar de baai van Sant Antoni de Portmany gevaren en hebben daar het anker uitgegooid. Een grote tegenstelling met Cala Bassa. Sant Antoni is een toeristisch stadje met alle faciliteiten die erbij horen: veeeeel horeca, winkels met prullaria, chickies in fluorescerende (vaak als Bifi-worstjes in te kleine) kleding, boys met ontblote bovenlijven (en grote tattoos) en veeeeel bootspeeltjes.
Maar dan wel weer een Lidl, top!

op waterstralen kunstjes doen
supersnelle stuntboot

kerkje midden tussen het toeristische 
geweld van Sant Antoni
prachtig uitzicht vanuit de baai
van Sant Antoni
Vanuit Sant Antoni kun je met de bus naar Ibiza stad. De SobatKras crew had aangeboden om een dagje op Bella te passen zodat wij met de bus naar Ibiza stad konden gaan, een leuke busrit over het eiland. We begonnen onze dag Ibiza stad natuurlijk bij de haven waar enorme, decadente zeil- en motorjachten lagen. We keken onze ogen uit....


54 m lang zeiljacht, Nirvana,
mast is 56 m hoog....

motorjacht Event, 
met helicopterdek......





Vanaf het gezellige havengebied in Sa Penya, de benedenstad van Ibiza, met de leuke pleintjes, hippiekraampjes en horeca, zijn we via de oude ophaalbrug naar Dalt Vila, de bovenstad gelopen. De kathedraal ligt boven in de oude bovenstad en vandaar heb je een prachtig uitzicht op de benedenstad, de haven en op Formentera.


kathedraal in Dalt Vila

kathedraal





Formentera vanaf de kathedraal

Er is een mooie wandelroute langs de muren van de Citadel met prachtige straatjes, doorkijkjes en fantastische uitzichten.


uitzicht op de haven

uitzicht op de haven en de
benedenstad, Sa Penya
"must have" laarzen, alleen voor mooi weer 

heerlijk slenterstraatjes

doorkijkje

bougainville en betegelde trap
Natuurlijk hebben we 's middags met de SobatKras crew wat gedronken op het terras van Rita's Cantina, erg gezellig, met een portie authentieke Kwekkeboom bitterballen.....

De avond brachten we door in een restaurantje waar we de Champions League finale hebben gekeken. Wat is dat leuk om zo'n Spaanse finale met Spanjaarden te kijken, super spektakel en een super sfeertje.....We lagen dan ook pas rond 01.00 uur in onze kooi. 





1 opmerking:

casras zei

Daar kan er in ieder geval dus gezeild worden en ook nog eens korte broekenweer,het kan weer eens niet op.Hier is het voornamelijk motoren tegen een continue N-wind en de laatste dagen continu regen.We liggen in Amsterdam in de nieuwe marina op het NDSM-terrein (zeer luxe en goedkoop)en hebben maar weer eens de Hermitage en het Stedelijk bezocht,ook leuk.De komende dagen wordt het weer beter,hoewel de wind in de noordhoek blijft(je zult zien dat als we terug gaan,de wind naar het zuiden draait)Groeten ook van Emie,die ook niet lekker is(diarree)Kortom,het is hier fantastisch,Gerard